Hesselink Webdesign

Toegankelijkheid

Websites die toegankelijk zijn en gevonden worden

U kunt de technische kant van zoekmachine optimalisatie met een gerust hart aan mij overlaten: ik verdien er niet voor niets mijn brood mee.

Dat wil zeggen: mijn online adverentie inkomsten zijn mijn basis inkomen. Webdesign klanten zijn de boter bij de vis.

De basis van gevonden worden op het internet

Google is niet voor niets zo'n goede zoekmachine. Hoewel ze in de details nog steeds verandert, is de essentie van hoe ze sites bovenaan zet in de zoekresultaten al jaren het zelfde: link-populariteit gekoppeld aan de informatie die ze op de pagina's zelf terug vindt. Meer over zoekmachine optimalisatie.

Om te zorgen dat google begrijpt waar een website over gaat, moet je dus zorgen dat de tekst die in de code staat, klopt met het doel van je bedrijf, stichting of wat ook. Dit klinkt eenvoudig. Als die tekst echter in plaatjes (een logo bijvoorbeeld) of in flash (bewegende beelden) op je site staat, is het voor een zoekmachine onbegonnen werk. En als google niet weet waar je site over gaat, zal die ook niet opduiken in de zoekresultaten...

Toegankelijkheid & gevonden worden...

Een plaatje is niet alleen voor google moeilijk te begrijpen. Ook voor blinden wordt dat lastig, terwijl ze met een tekst-browser toch echt online kunnen. Dit is slechts een van de manieren waarop toegankelijkheid en gevonden worden door zoekmachines samen gaan.

Toegankelijkheid begint bij een goed ontwerp. Een duidelijke indeling van de gegevens, menu-items gebaseerd op tekst, geen plaatjes... KH Net Webdesign neemt deze en andere principes voor toegankelijkheid van websites vanzelf mee in het ontwerp.

Hierbij maakt KH Net Webdesign geen gebruik van trucs zoals verborgen links en dergelijke die een hogere google rating zouden kunnen opleveren, maar ook het risico groot maken dat google de site helemaal uit hun database bant. Veel van die trucs werken overigens niet meer.

Toegankelijkheidsonderzoek

Mocht u al een webdesigner hebben waar u over het geheel genomen tevreden over bent: overweeg dan een toegankelijkheids onderzoek. Zo'n onderzoek omvat een blik op de technische kanten van de website die toegankelijkheid door alternatieve browsers, google, slechtzienden (ouderen bijvoorbeeld) en dergelijke tegen kunnen werken. Daarnaast wordt gekeken of de structuur duidelijk en overzichtelijk is, zodat bezoeker die informatie op een efficiente manier kunnen vinden.

De prijs van een toegankelijkheidsonderzoek door KH Net Webdesign is afhankelijk van de grootte van de website en de hoeveelheid noodzakelijke aanpassingen.